Jak dál s odpadem?

Ilustrační obrázek do seznamu nebo pro pouták

Připravovaná změna legislativy a zákaz skládkování od roku 2024 zdraží v příštích letech odpad. Jak se na tuto změnu může připravit obec? Je možné čelit zvýšení poplatků za odpad?

 

V médiích se znovu začalo objevovat téma odpadového hospodářství. Ministr životního prostředí se nechal slyšet, že připraví takový zákon o odpadech, který by umožnil určovat výši poplatku za odpad podle toho, kolik toho vyhodíte. Opakovaně jsme se o změně systému v Líbeznicích bavili na zastupitelstvu. Zatím je u nás stanoven poplatek na občana a na rekreační objekt bez ohledu na to, zda se v domácnosti odpad důsledně třídí a v popelnici končí méně směsného odpadu. Nastavit režim, který by ulevil těm odpovědným, je samozřejmě správné a lákavé. Má to ale jeden zásadní háček. Pokud potom skončí více odpadu v příkopech, obec bude muset stejně vzít peníze ze společné kasy, zaplatit úklid a následně zvednout znovu poplatek pro všechny. Tam, kde se podobnou cestou vydali, nakonec zjistili, že výsledná bilance je velmi podobná nebo úplně stejná. Pravda ale je, že se situace komplikuje. Evropská unie po nás totiž chce, abychom do roku 2030 zásadním způsobem omezili skládkování odpadu. Protože jsou někteří naši ministerští úředníci a také někteří zákonodárci papežštější než papež, rozhodli před časem, že se u nás zakáže skládkování už v roce 2024.

Máme tedy problém. Buď je nutné někde rychle postavit nové zařízení na energetické využití odpadu (nesprávně, ale zato velmi často označované jako spalovna), nebo dramaticky více třídit, nebo vymyslet a realizovat ještě nějaké třetí řešení postavené na kombinaci více různých možností, jak se s odpadem vypořádat. V každém případě je jisté, že se brzy projeví značný tlak na zvýšení ceny za likvidaci odpadu. Dopadne to samozřejmě na peněženky nás všech. V současné době Líbeznice dotují odpadové hospodářství jedním milionem korun ročně. Větší zátěž je nemyslitelná a znovu by jen vyčerpala peníze, které by pak chyběly na opravy cest, obecních budov, provoz škol a na zajištění dalších důležitých povinností obce.

Znovu se budeme v zastupitelstvu zabývat tím, jak u nás v obci systém upravit. Jedním z řešení je zachovat současnou výši poplatku, ale vyvážet odpad jen jednou za čtrnáct dní. Komu by pak normální velikost popelnice nestačila, zaplatil by navíc za objemnější nádobu. Další možností je systém ještě více změnit a se všemi riziky a možnými dopady stanovit poplatek tzv. za popelnici, a to podle její velikosti. I pak by se vyváželo jen jednou za čtrnáct dní, ale byla by ještě větší možnost volby nádoby ve velikostech 70, 120, 240 i 360 litrů. V každém případě by změnu muselo provázet rozšíření míst pro třídění odpadu. Přínosem by pak ve výhledu dalších let bylo, že by se celá obec učila z důvodů nejen environmentálních, ale i finančních třídit víc a byla by lépe připravená na budoucí celostátní změny. Existuje samozřejmě i varianta, že systém nezměníme, ale tím se nepochybně odsoudíme k tomu, že za odpad budeme postupně platit víc a víc. Pokud chcete vyjádřit svůj názor na změnu odpadového hospodářství obce, můžete se hned zapojit do diskuse přímo pod tímto článkem. Děkuji za Vaše názory.

Martin Kupka

Komentáře

Dobrý den,

stejně jako většina těch, co zodpovědně třídí, jsem pro změnu, konkrétně pro zavedení systému 14-denního svozu a poplatku za popelnici podle velikosti, bez ohledu na počet obyvatel.
Ano, hrozí riziko, že skončí více odpadu v nádobách na tříděný odpad či v příkopech. Konečně i teď se mezi námi najdou lidé, kteří z poloviny naplní kontejner na plast pilinami a odřezky po stavbě přístřešku na auto (třeba se dotyčný, pokud to čte, chytne aspoň za nos), a množství těchto spoluobčanů možná bude větší. Pak je možná na místě namísto nákladů na odstranění černých skládek tyto prostředky vynaložit na prevenci (fotopasti, monitoring obecní policie) a donutit tak tyto občany, aby se naučili alespoň elementární slušnosti, ohleduplnosti a zodpovědnosti za své chování.
Díky za možnost se vyjádřit.

Zdeněk Drozd

Koncem roku 2010 schválilo tehdy odstupující zastupitelstvo obce zvýšení daně z nemovitosti na dvojnásobek, a to zejména z toho důvodu, že poplatky za odpad byly limitovány částkou 500,-Kč na osobu a obec doplácela na odvoz odpadu přibližně stejně vysokou částkou. Pokud již ani toto odvoz odpadu nepokryje, bude zřejmě nutné částku navýšit. Odvoz odpadu jednou za dva týdny podle mého názoru povede ke zvýšení nákladů na úklid obce. Bohužel každý z nás není stejně zodpovědný a pokud je někdo schopen odložit do kontejneru na sklo shnilé okurky a mražené kuře, což jsem zde také viděl, obávám se, že takový občan nebude mít problém naházet přebytečný odpad kamkoliv. Odvoz odpadu jednou za dva týdny bych tedy opravdu nedoporučoval, přestože naše rodina obvykle naplní nádobu na odvoz odpadu také jen z poloviny. Mrzí mne, že u nás člověk musí platit zvlášť za to, že třídí bioodpad. V místě naší rekreační chaty je toto v ceně poplatku za odpad, který je kupodivu nižší než v Líbeznicích.

Bohužel náklady na odpadové hospodářství rostou a budou růst. Za třídění bioodpadu se u nás automaticky nic navíc neplatí. Do sběrného dvora je možné vozit odpad ze zahrad bez jakékoli úhrady navíc. To se nezmění. Zpoplatněný je svoz hnědých nádob na bioodpad. To je ale služba, kterou i obec musí zaplatit další sumou nad rámec dosavadních nákladů. Nový systém úhrady by navíc mírně narovnával podmínky mezi těmi, kteří více třídí bioodpad a platí hnědou popelnici a těmi, kteří tuto službu nevyužívají.

Ještě před rozhodnutím o změně úhrad provedeme podrobný průzkum naplněnosti popelnic a možné odezvy obyvatel.

Děkuji moc za další názor do mozaiky.

Martin Kupka

Dobrý den,
určitě souhlasím s tím, že ti, co třídí a produkují tím málo směsného odpadu, by měli být zvýhodněni a naopak ti, co produkují hodně směsného odpadu, by to měli více finančně pocítit. Proč bychom všichni měli kolektivně platit za to, že někdo netřídí nebo se mu nechce jet do sběrného dvora?
Z vlastní zkušenosti vím, že to jde řešit. Jsme pětičlenná rodina a popelnici na směsný odpad obvykle zaplníme jen z poloviny. Ale platím si ještě biopopelnici, máme vlastní malý kompost, třídíme a jezdím do sběrného dvora. A kdo mě zná, ví že nejsem žádný pošahaný ekolog. Je to jen o elementární zodpovědnosti. O to víc mě překvapuje, když ve středu večer vidím po Líbeznicích "přetékající" popelnice, které ani nejdou zavřít a ze kterých koukají kartony, PET lahve atd.
Rozhodně nesouhlasím s tím, že bychom měli na nastavení motivačního režimu (pro třídění odpadu) rezignovat s tím, že pak bude více odpadu v příkopech. Obávám se totiž, že někteří lidé motivace/nemotivace, pokuty/nepokuty stejně do škarpy něco odhodí. Bohužel "krásně" je to vidět na sjetých pneumatikách. Když má někdo na auto, na jeho provoz, na nákup nových pneumatik, tak předpokládám, že má i 200Kč za odložení 4 sjetých gum do sběrného dvora. Tak proč jsou potom ve škarpě?
Co se týká řešení, spíše bych byl za větší variabilitu velikosti popelnic, ať si každý vybere a podle toho zaplatí. Na druhou stranu nevím, jak moc by se ušetřilo vyvážením jen 1x za 14 dní a co by v součtu bylo výhodnější? Jestli kombinace obojího?

Dobrý večer.
Určitě souhlasím s 14 denním svozem a i tak budeme mít ještě v popelnici volno. Jsme 4 osoby, platíme si bio popelnici, třídíme.
Když člověk jde ve čtvrtek ráno kolem popelnic na chodnících občas opravdu nejsou ani zavřít a bohužel je tam spousta kartonů, pet lahví a nebo i různý odpad ze zahrady.
V současném systému poplatků za odpad je třídění pro obyvatele finančně nevýhodné (poplatek za bio popelnici, koše na tříděný odpad do domácnosti, boxy na tříděný odpad do garáže,..) a také stojí čas navíc za vynášení boxů do kontejnerů.
Takže nejjednodušší je vše hodit do jedné popelnice a třídění odpadu je opravdu jen pro "nadšence".

Dobrý večer.
Určitě souhlasím s 14 denním svozem a i tak budeme mít ještě v popelnici volno

Dobry den,
my odpad tridime, ale i tak naplníme popelnici za tyden....Misa

Dobrý den Míšo,
právě pro případy rodin, kde by i při větším třídění současná nádoba o objemu 110 l nepostačovala, by bylo možno doplatit nikoli na hlavu, ale jednorázově navíc cca 750 Kč na rok za nádobu o objemu 240 l. Víme o tom, že to bývá problém pro rodiče s malým miminkem, kdy velký objem zabírají pleny. V tuto chvíli pracujeme na různých modelech a propočítáváme náklady. Zmíněná finanční částka není konečná a není ani na stole rozhodnutí, jak to celé bude vypadat.

S pozdravem

Martin Kupka

Bylo by velmi vhodné kontrolovat počet bydlících osob a kolik osob platí za popelnice. OP se prostě zeptá sousedů, kolik lidí bydlí v okolí a tento počet porovnání s placeným poplatkem. Tímto získáte celou řadu černých pasažérů.

Dobrý den, osobně se mi jeví nejlépe tato varianta:
"Jedním z řešení je zachovat současnou výši poplatku, ale vyvážet odpad jen jednou za čtrnáct dní. Komu by pak normální velikost popelnice nestačila, zaplatil by navíc za objemnější nádobu."
Je samozřejmě možné i více nádob, ale líbí se mi využití stávajících popelnic a pouze pro ty, kterým by to nestačilo, za větší úplatu nádoby objemnější. Jsme čtyřčlenná rodina, vařím téměř denně a týdně vyhodíme 60l pytel jednou. Máme vlastní kompost, což také ušetří hodně místa. Děkuji za možnost vyjádření a přeji hodně úspěchů!
Lenka Zahradníková

Stránky